ΜΙΧΑΛΗΣ - ΣΠΕΙΡΟΥΛΙΝΑΣ


Ο Μιχάλης Ζουλουμίδης, με έδρα τη Νιγρίτα Σερρών, είναι ένας άνθρωπος ευχάριστος, καταδεκτικός, προσγειωμένος στην Ελληνική πραγματικότητα. Σπούδασε μάνατζμεντ - μάρκετινγκ στη Θεσσαλονίκη και από το 1991 το Μάιο έως το 93, ήταν ο τρίτος Έλληνας με εργοστάσιο στη Βουλγαρία. Αφού εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία στο τεχνικό σώμα του στρατού Τοξότες, Ξάνθη, ξεκίνησε την διαδρομή του όπως αναφέραμε από τη Βουλγαρία με εργοστάσιο ενδυμάτων. Γρήγορα όμως κατάλαβε ότι ήθελε ν 'ασχοληθεί με κάτι άλλο. Τότε ο Μιχάλης Φίτικας (Ηφαιστειολόγος - Γεωλόγος ΑΠΘ) Διευθυντής του ΙΓΜΕ Αθηνών, την δεκαετία του 90, τον πείθει ότι τα θερμά νερά της Νιγρίτας μπορούν να υποστηρίξουν καλλιέργεια σπειρουλίνας. Συγκυριακά με τις επαφές του στη Βουλγαρία λαμβάνει την τεχνογνωσία της γείτονος χώρας, καθώς καταρρέει το κομμουνιστικό καθεστώς της ΕΣΣΔ, η οποία χρηματοδοτούσε τότε την εκτροφή σπειρουλίνας, για τροφή των αστροναυτών της. Με την κατάρρευση έμειναν όλα αδρανή, έκλεισαν τα εκτροφεία και πήρε ο Μιχάλης στη Νιγρίτα τους ειδικούς.
Τι κόπο έχει η καλλιέργεια; Η σπειρουλίνα θέλει έντονη ηλιοφάνεια και θερμότητα όπως και τρόφιμο διάλυμα (αλάτι- σόδα - κάλιο- μαγνήσιο κ.α.) βασικά όμως διοξείδιο του άνθρακα. Σε συγκεκριμένη πυκνότητα, το φύκι, απορροφάται, δίδεται σε φαρμακοβιομηχανίες συσκευάζεται σε ταμπλέτες και πωλείται. Υπάρχει βοήθεια από το κράτος; Η επιχείρηση ξεκίνησε με τουλάχιστον 1 εκατ, επένδυση, μέσω προγράμματος leader πήραμε 180 χιλιαδ. Έκτοτε ουδείς κρατικός άρχων ή διεύθυνση βοήθησε στην προώθηση της επιχείρησης σε Ελλάδα και Ευρώπη ή παγκοσμίως. Παγκοσμίως;Σε σχέση με τη σπειρουλίνα της Χαβάης; Η Χαβάη έχει 70 % ποιότητα, εμείς 99% αν όχι 100%. Αυτό γιατί από τους 80 παραγωγούς παγκοσμίως μόνο οι τρεις έχουμε σκεπασμένη παραγωγή κ θερμοκήπια για αποξήρανση του φυκιού. Τα ανοιχτά εκτροφεία ( τα άλλα 77) είναι με συνεχή έκθεση στο περιβάλλον. Σε άλλες περιπτώσεις κάνουν και χρήση του spray dryer, αποξήρανση με 180 βαθμούς κελσ.(πτώση ποιότητας) ενώ εμείς στη Νιγρίτα κάνουμε την ξήρανση σε χαμηλή θερμοκρασία 60 βαθμών, για διατήρηση βιταμίνης Β (full) και άλλων πάμπολλων ωφέλιμων στοιχείων. Που βοηθάει η σπειρουλίνα; Κατ 'αρχήν μας κυνηγούν οι φαρμακοβιομηχανίες, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε λιγότερη αντιβίωση, όσο για τον αθλητισμό, σε έρευνες του θεσσαλικού πανεπιστημίου ο καθ. Κουρέτας Δημήτριος κατέληξε στην αντιοξειδωτική δράση της σπειρουλίνας στον οργανισμό. Αυτή βελτιώνει- επαναφέρει τον αθλητή και παράλληλα τον θρέφει οργανικά. Κι ο Μιχάλης συνεχίζει, Θέλω να πω ότι 2 χρόνια έκανα έρευνες στις 24000 φύκια που υπάρχουν σε θάλασσες και λίμνες, είναι κάτι απρόσμενο; στις λίμνες έχει περισσότερα είδη φυκιών. Η σπειρουλίνα χρονολογείται 3,5 δις έτη ζωής. Γι αυτην ενδιαφέρεται σοβαρά η ΝΑΣΑ και η ΕΣΑ(Ευρώπης).
Έχω μιλήσει στη ΔΕΘ σε φόρουμ πράσινης ανάπτυξης καινοτόμων επενδύσεων, με προλόγισε ο Ευαγγ. Διβάρης (από υπ. Γεωργικής ανάπτ. ) και μίλησα μετά τον Γεώργιο Κορρέ(επιχειρηματία).
Έχουμε βραβευθεί ως πιο καινοτόμα επιχείριση Ελλάδος.


Ευχαριστούμε τον Μιχάλη Ζουλουμίδη, και του ευχόμαστε υγείαν κ ευλογίαν.